Start
Nyheter
Skivrecensioner
Tidningsartiklar
Försäljningsställen
T-shirtar och skivor
Bildgalleri
  Artistbilder
  Marknadsbilder
Artisternas hemsidor
  Jarmo Haapamäki
  The Soul Preachers
Lättexter
  Jarmo Haapamäki:
  
  Spoiled by Success
    Night Gallery EP
  The Soul Preachers:
    M.S. 17 Frog Vomits
Läs gästboken
Signera gästboken

CD Music Store
MP3 Music Store

ENGSWEFIN

Sajten är helt fungerade med fortfarande under konstruktion.
Hälleforsnäs Allehanda
Hälleforsnäs Records

TIDNINGSARTIKLAR
I SVENSK PRESS
.
Artiklar publicerade i olika svenska tidningar
The Soul Preachers: Frog Vomits
Jarmo Haapamäki: Spoiled By Success


Eskilstuna-Kuriren 16 augusti 2006

Jarmo Haapamäki
Jarmo Haapamäki har startat ett eget skivbolag kallat Hälleforsnäs Records som nu startar med utgivningen av två skivor.    Foto: Bosse Dennemo, Eskilstuna-Kuriren

Jarmo tar risker för musiken

På visitkortet står det Jarmo Haapamäki – spelman och krämare.
Vilket betyder att han har bestämt sig nu. Han gör ett försök att leva på musiken.
– Det är givetvis riskabelt. Kanske slutar det med att jag helt förlorar alla mina besparingar. Men jag känner att jag måste ta chansen.
Jarmo funderade länge innan han bestämde sig. Men till sist kom han fram till en företagsidé och en filosofi som kanske kan fungera.
Nu har han startat Hälleforsnäs Records – det riktigt lilla skivbolaget från hans egen hembygd.

Som vanligt med en osedvanlig känsla för timing. Jarmo fick företagsregistreringen och de första upplagorna av bolagets första båda skivor från tryckningen under första veckan i juli, och satte i gång att försöka fånga in alla de människorna som kan hjälpa honom att flagga för att Sörmland och Sverige fått ett nytt skivbolag.
– Alla hade givetvis gått på semester. Men det var säkert lika bra. Perioden fram till dess hade milt sagt varit ganska intensiv.

Först med alla inköp av instrument och ny inspelningsutrustning, tätt följd av inspelningarna av Jarmos första soloalbum, Spoiled by success, som tog över fyra månader i anspråk. Följt av allt efterarbete. Mixning och mastring av skivan, illustrering av omslag och kontakter med tryckerier och nu senast med distributörer.

Jobbar själv

Det kändes helt naturligt att göra allt på egen hand denna gång. Allt arbete i ensembler eller i grupper kräver en hel del tid och energi till diskussioner och resonemang. Varför göra si när man kan göra så, för snabbt, för långsamt, och en sak till: Inte en enda låt som handlar om misär och elände nu, och framför allt inte en enda låtusling till som handlar om kärlek.

Jarmo hävdar att han själv till sist befann sig vid en punkt där han bildligt talat målat in sig i ett hörn och inte kom någonstans. Alla kanske inte uppfattar det så, alla kanske inte ens har det så i ett band, men många känner säkert igen sig.

The Soul Preachers, som i olika uppsättningar funnits i över tjugo år spelade in ett par singlar och fanns med på ett par samlingar under sin mest verksamma period under 80-talet, uppfann en väldig massa spelregler, där alla deltog med liv och lust. Uppsättningen med Jarmo Haapamäki på sång och gitarr, Uffe Enokson på bas och Pasi Taskinen på trummor spelade in en massa låtar kring 92 och 93, oftast låtar i ett furiöst punktempo, men de gavs aldrig ut alls.

Just dessa låtar har Jarmo nu plockat fram på nytt och fått mastrade av Peter in de Betou.
– Det var inget svårt beslut att låta de här sjutton låtarna bli den andra skivan på Hälleforsnäs Records.

Pop med skruv

Titeln fick bli Mono sapiens' 17 frog vomits.

En punkplatta således med Soul Preachers och så en soloskiva med pop?

– Pop med lite skruv. Inte vanlig konventionell svängig pop som man hör på radion hela tiden. Utan lite ovanligare sorts pop.
Det högst troliga är att Jarmo varken blir rik eller berömd på sin musik, eller ens på sitt skivbolag.

– Hur ska jag kunna bli det. Det säger sig självt. Det finns miljoner med band och grupper och de har gett ut flera triljoner skivor. En bråkdel av dem når en större publik.

– Men branschen är samtidigt så underbart oförutsägbar, och ingen, i stort sett ingen i alla fall, kan med all säkerhet säga var som kommer att fungera rent kommersiellt och inte.

– Jag har tålamod. Om jag inte lyckas nå ut helt och fullt med den här första soloskivan så får jag väl spela in fler. Svårare än så är det kanske inte.

Soul Preachers har redan rönt en hel del uppmärksamhet och glädje och ser ut sälja ut första upplagan om 1 000 exemplar.

Bra stöd


Svåraste hotet mot Hälleforsnäs Records framtid är förmodligen bolagschefens, eller högste krämarens, självförtroende.

Jarmo har gått arbetslös en tid och gick för ett år sedan arbetsförmedlingens starta-egetkurs i Flen. Han understryker flera gånger att han har fått ett underbart stöd under hela denna period.

– Jag vet vad som gäller. Det är egentligen inte inkomsterna det kommer an på utan de låga utgifterna. Och om jag kan sälja bara en handfull skivor i vart och ett av världens länder så kan det gå ihop det här.

Men så var det det här med Jantelagen också. Det slår honom ibland med en fruktansvärd kraft att vem är väl jag att...

Hela musikindustrin och dess historia är kantad med bistra misslyckanden, och folk som får ägna en stor del av sitt vuxna liv åt att betala tillbaka gamla banklån på huvudlösa satsningar, men det finns också historier som slutat väldigt väl. Till och med väldigt väldigt lyckligt.

– Jag tror att det går bra det här. Annars skulle jag förstås inte ens försöka. Det finns i dag så många vägar att gå.

På nätet

Jarmo förklarar att han ska sälja· eller rättare sagt försöka sälja· låtar i formen av mp-3:or via internet, och levererar en lång lång lista över Internetföretag som distribuerar, eller ska distribuera hans skivor.

– Men glöm inte bort att det finns en chans att köpa musiken på Hälleforsnäs Records music store på bolagets hemsida också. Det viktigaste är att jag får stöd hemifrån. Som på den gamla goda tiden när vi drev musikföreningen Itâs Alive. Vi hade nästan halva Hälleforsnäs befolkning som medlemmar.

– Tänk om man kunde få uppleva något liknande igen, att hela bygden sluter upp bakom idén att göra Hälleforsnäs Records till ett blomstrande företag.

Torsten Braf

Jarmo Haapamäki
Samma artikel var publicerad på följande dag, den 17 augusti i Katrineholms-Kuriren. Systertidningens version hade ytterligare en bild, den andra bilden ser ni här.

Foto: Bosse DennemoJarmo Haapamäki
Folket 25 augusti 2006

Skivbolag. Hälleforsnäs har fått ett eget skivbolag. "Jag vet att det blir svårt att leva på, men samtidigt finns det ju sämre artister än jag som ändå lyckas leva på musik, så varför inte? säger Jarmo Haapamäki.

Foto: Anna Mi Krüger

Hälleforsnäs har fått ett eget skivbolag

Efter 20 år med musiken som hobby bestämde sig Jarmo Haapamäki till sist för att
satsa ordentligt. Under våren spelade han in sin första soloplatta ”Spoiled by Success” och nu har han startat skivbolaget Hälleforsnäs Records.

– Jag vet inte om jag kan leva på det här, och ärligt talat struntar jag i vilket just nu. Jag har haft det här i bakhuvudet hela mitt liv, så nu tänker jag försöka, säger Jarmo Haapamäki från Hälleforsnäs, som sedan någon månad tillbaka kan titulera sig skivbolagsdirektör om han skulle vilja.

Musiken har han haft som hobby sedan 13-årsåldern då han startade sitt första punkband i Finland.

Han fortsatte med musiken även sedan han flyttat till Hälleforsnäs i mitten av 80-talet och där bildat bandet The Soul Preachers, som levt kvar i olika skepnader sedan dess.
1993 var Jarmo Haapamäki med om att starta musik– och kulturföreningen It´s Alive i Hälleforsnäs, där han själv snart blev den drivande kraften. Föreningen arrangerade konserter och hade en period halva orten som medlemmar. På senare år har dock både föreningen och bandet gått på sparlåga.

Men så började Jarmo Haapamäki fundera på att satsa på musiken igen.
– Jag gick en sån där "vad ska-du bli när du blir stor-kurs" på arbetsförmedlingen. Jag visste att jag ville ägna mig åt musiken, men det tog nästan ett år att fundera på hur, och att hitta självförtroende och våga tro på idén med ett eget skivbolag. Tjugo år med Hälleforsnäs och jantelagen hade väl gjort sitt till, säger han.

Skrev utan spärrar

Med hjälp av gamla besparingar byggde han upp en egen digitalstudio och i januari i år påbörjade Jarmo Haapamäki arbetet med sin första soloplatta.

– Jag hade inte skrivit låtar på fem år, men nu kom jag igång igen. Och jag struntade i vad jag hade skrivit för sorts låtar tidigare. Nu skrev jag bara, utan spärrar.

Det tog fyra månader av ensamarbete att få plattan "Spoiled by Success" färdig. Den består av tretton låtar av olika karaktär.

– Det är pop, fast den är lite skruvad. Och texterna är lite deppiga, men med någon sorts Jarmo-humor i, beskriver han.

Förutom låtskrivandet har Jarmo Haapamäki även spelat alla instrument på plattan själv, producerat, mixat och gjort layout och bilder till omslaget.

– Det var svårare än jag trodde att göra plattan, men jag är nöjd med resultatet. Det här känns som det vettigaste jag har gjort på många år, säger han.

Skivan ska han nu försöka sälja främst via nätet, både i cd– och mp3-format. Han har också gjort en nyutgåva av en 13 år gammal The Soul Preachers-platta som också har det nya skivbolagets etikett.

– Jag utgår från hemorten och försöker sprida min musik lokalt först, och hoppas det ger ringar på vattnet. Och om jag inte kan leva på det här på heltid, så får jag väl ta ett jobb vid sidan om. Men det här bara måste jag fortsätta med nu, i någon form, säger han.

Anna Mi KrügerJarmo Haapamäki
Eskilstuna-Kuriren 18 september 2006


Spelman och krämare. Jarmo Haapamäki gör musik på egna produktionsbolaget Hälleforsnäs Records. I lördags visade han upp sig på bruksmarknaden.

Foto: Johanna Odlander

Det lokala i centrum på bruksmarknaden

Solen lyste när den årliga bruksmarknaden i Hälleforsnäs gick av stapeln. Förutom knallarnas utbud med allt från lokalt producerad mat till musik, bjöds besökarna också på sång och filmvisning.

Lördagens bruksmarknad var kanske sommarens sista suck. Med strålande sol och många besökare påminde den om en klassisk sommarmarknad med obligatoriska inslag som män i shorts och barn kladdiga av sockervadd. Men den friska höstluften markerade att detta inte var vilken marknad som helst, utan Hälleforsnäs stora festdag i september.

Mycket att välja på

Inne på bruksområdet, som kantades av ett 70-tal stånd med bland annat kläder, väskor, leksaker och kuriosa, stannade besökarna till både en och två gånger för att hälsa på bekanta och grannar.

I matväg fanns mycket att välja på, från olika norrländska specialiteter som renkorv och hjortronsylt till ungerska làngos. Populärast var försäljningen av stekt strömming, dit kön ringlade sig lång, och färska majskolvar, lokalt producerade på Klippinge gård i Stallarholmen.

De som ville gynna det verkligt lokala drogs till den stora banderollen med texten Hälleforsnäs Records som Jarmo Haapamäki satt upp ovanför ett bord fyllt att egenproducerade cd-skivor och t-shirts med tryck som "Helsingforsnäs världshuvudstad" och "Flen – Sveriges tråkigaste stad".

Att skriva Helsingforsnäs istället för Hälleforsnäs är en flirt med ortens stora finska befolkning, förklarade Jarmo Haapamäki. Medan tjuvnypet mot Flen mer har karaktär av politisk protest.

– Allt har ju försvunnit från Hälleforsnäs och flyttat till Flen, från jobb till försäkringskassan. Men t-shirttrycken är väldigt vänligt menade, betonade han.

Film och musik

Nedanför Kolhusets trappa spelade och sjöng Elin Blomberg, Mårten Schultzberg och Johan Rehnström från Prins Wilhelmgymnasiets estetiska program kända låtar som More than words och That's what friends are for. Senare på eftermiddagen blev det filmvisning i Mellösa hembygdsförenings regi.

Johanna Odlander


Sörmlandsbygden 26 oktober 2006
Jarmo Haapamäki
Vill leva på musik . Jarmo Haapamäkis mål är att kunna leva på sitt skivbolag Hälleforsnäs Records. Han lägger ned nästan all sin vakna tid på att skriva, spela in och marknadsföra sin musik. Han ser Hälleforsnäs som "hemma" och är övertygad om att ett skivbolag kan funka lika bra här som någon annanstans. Foto: Lotta Silfverbrand

Jarmo satsar allt på musiken
I somras bildade han skivbolaget Hälleforsnäs Records
 
Man måste våga för att vinna. Och man måste lita på turen. Så resonerade Jarmo Haapamäki när han bestämde sig för att starta skivbolag i Hälleforsnäs. Trots att inkomsterna ännu så länge lyser med sin frånvaro är han optimistisk.
– Förr eller senare kan det funka, säger han

 
Om han kommer att kunna leva på sitt skivbolag är han osäker på, men det är inget som bekymrar Jarmo Haapamäki från Hälleforsnäs.

– Oavsett hur det bli så är det här det vettigaste jag gjort på tio år. Jag får göra det jag vill, och jag har tålamod, säger han.
 
Punkmusik tidigare
 
Jarmo har sysslat med musik sedan tonåren, då det för hans del främst var punkiga toner som gällde.

Efter flytten från Puolanka i Finland till Hälleforsnäs på 80-talet ville han fortsätta med musiken. Han gick med i bandet The Soul Preachers, med vilka han spelade in ett antal punkinspirerade plattor på 90-talet.

– Vi spelade inte punk i bemärkelsen att göra någon slags protest mot samhället eller så, vi gjorde musik som vi gillade helt enkelt.
 
Efter många år med musiken som hobby och tillfälliga arbeten tyckte Jarmo att det var dags att göra något radikalt åt sin situation.

– Jag började på en sån där ”På-rätt-yrke-kurs” via arbetsförmedlingen och kom fram till att jag ville bli min egen, styra över min egen tid. Eftersom musiken ligger mig närmast så var valet var inte svårt. Jag valde helt enkelt att göra det jag älskar att göra, på mitt sätt.

Och Jarmos sätt är att göra allt själv. Han skriver musiken och texterna, spelar instrumenten, sjunger, spelar in, designar omslag, marknadsför och distribuerar.

– Det har liksom blivit en grej av det där. På en av plattorna har jag till och med fotat mig själv med självutlösare.
 
På skivbolaget Hälleforsnäs Records ligger hittills tre plattor färdiga för försäljning.
En av dem är en finputsad version av The Soul Preachers ”Mono sapiens' 17 frog vomits” från 1993. De andra två är hans egna soloplattor ”Spoiled by success”, som han lade han ner hela vårvintern på att spela i inför startandet av sitt bolag, och ”Night Gallery”, som blev färdig för ett par veckor sedan.

– Mina soloplattor är annorlunda. Det är svårt att beskriva genren eftersom jag hämtar influenser från många olika håll. Den är en blandning av allt möjligt, lite pop, lite valstakter och irländska toner. Jag har valt bort den hårda rocken för att det skulle bli en bra helhet.
 
Oansenligt syns
 
Hälleforsnäs Records är inget särskilt flashigt namn på ett skivbolag. Men Jarmo tror att det är ett namn som kan synas i mängden, just för att det är så oansenligt.

– Jag letade namn länge, men när jag kollade upp de jag kom på så var de redan upptagna. Hälleforsnäs Records fick det bli. Och nu, när jag tänkt efter känns det riktigt bra, det är förmodligen så udda att folk lägger det på minnet.
 
Jarmo säger sig ha gott självförtroende vad gäller musiken, den har han kontroll över. Rörande företagandet och inkomsterna är han mera tveksam.

– Konkurrensen är oerhört stor och det är svårt att synas. Ännu så länge har jag mest utgifter, men jag har fått bra respons på de skivor jag sålt. Det får ta sin tid helt enkelt. Som jag ser det så kommer det att lösa sig förr eller senare. Jag litar på turen.
 
Lotta Silfverbrand
 


Jarmo Haapamäki
Folket 11 december 2006


Jarmo Haapamäki och Sofia Rönnqvist satsar på kultur i Folkets hus.
Foto: Barbro ErgetieDe vill göra loppis till nytt lördagsnöje

Det finns många sätt att hålla lågan brinnande för att rädda en ort från avfolkning.
Ett av de bästa är att engagera sig och "göra saker själv".
Därför tyckte några Hälleforsnäsbor att man skulle använda sig mer av Folkets Hus fina lokaler.
På lördagen öppnade den kände skivproducenten och musikern Jarmo Haapamäki tillsammans med Sofia Rönnqvist en nygammal och beprövad publikdragande aktivitet – loppis.


– Nej, jag ska inte rea mina skivor, protesterar Jarmo Haapamäki som är en av de många duktiga kulturarbetare, konstnärer och artister som kämpar för livet med hopp om att en vacker dag göra vinst på sitt arbete.

Han ger inte upp och tror att det kan bli ett nytt lördagsnöje att ha en loppis en gång i månaden där alla kan delta, antingen som försäljare eller som fyndletare.

Rockabillyfest

Jarmo Haapamäki är en kreativ man som säger att han kommer fortsätta att göra musik så länge det går, i sitt skivbolag och musik– och kulturföreningen It´s Alive. It´s Alive anordnade förut flera konserter i Hälleforsnäs Folkets hus och i andra delar av kommunen, bland annat Amazon i Flen. De första Live & Jive rockabillyfesterna var också anordnade av It´s Alive.

– Men det var länge sedan, säger han med en suck och berättar att det är nästan tio år sedan It´s Alive anordnade en konsert senast.

Inte utan ölservering

Konsertverksamheten var föreningens ryggrad och efter några misslyckade försök att försöka fortsätta utan alkoholservering (som Flens kommun avslog) gav man upp. – Vi hade inte råd att förlora mer pengar, men nu har jag själv så småningom vaknat upp från dvalan och börjat göra något konstruktivt.

Efter många svettdroppar och sömnlösa nätter var hans första soloskiva "Spoiled by Success" äntligen färdig i våras.

Det finns några butiker i Flen och även i Stockholm, som har Hälleforsnäs Records skivor i sitt sortiment. Men han tycker det är svårt att synas och locka köparnas intresse.

– Jag säljer även skivor och mina t-shirts via internet och försöker nå ut till andra länder. Men det tar tid att etablera sig.

Nu satsar han igen och säljer sina egenproducerade skivor och t-shirts samt allehanda billiga loppisprylar från begagnade skivor och musikutrustning till möbler och prydnadsföremål.

– Det måste gå. Jag fortsätter så länge det går, säger Jarmo Haapamäki.

Barbro Ergetie

Flens-Kuriren 25 januari 2007
Jarmo Haapamäki
Modig musiker . Jarmo Haapamäki är en man som provat mycket här i livet, nu satsar han på musiken Foto: Johanna Odlander

En modig man med hjärtat fullt av musik
 
Jarmo Haapamäki har provat många stigar i livet. Men de två huvudvägarna har alltid varit musiken och skrivandet. Med det egna skivbolaget vågar han fullt ut.

PORTRÄTTET
 
Förra året var omvälvande för Jarmo Haapamäki. På kort tid gick han från arbetslös till egen företagare. Från singel till sambo. Dessutom fyllde han 40 år.
– Allt är fortfarande huller om buller men jag börjar få mer struktur, säger han när han tar emot i sin studio på Torsbovägen i Hälleforsnäs.

Vackert hus

Huset är ett av de vackra röda trähus som byggdes för brukets arbetare och Jarmo har huserat där sedan 1993 då han var med och bildade musikföreningen It's Alive.

Från en hylla plockar han fram en klippbok där han samlat allt som skrevs om föreningen. Deras första stapplande steg följdes med stort intresse. Och det blev knappast sämre när föreningen lyckades locka så många drygt 540 medlemmar på en ort som rymde ungefär den dubbla mängden invånare.

– Vi ordnade konserter i Folkets hus som drog hundratals besökare. Vi hade pub i ett rum och scenen i ett annat. Men när kommunen tog över prövningen
av serveringstillstånden fick vi aldrig mer något tillstånd och då började vi gå back, berättar han och bläddrar i föreningens medlemstidning där han kunde utveckla sitt andra stora intresse — skrivandet.

Fick magsår

Till Hälleforsnäs kom han första gången som 12-åring. Hans mamma skulle arbeta som hemspråkslärare ett par år, men fick ganska snabbt magsår och redan efter ett halv år flyttade de tillbaka till Puolanka i Finland. Jarmo Haapamäki återvände först efter gymnasiet. Han hade tänkt stanna ett år men blev kvar och arbetade på bruket.

– Jag hade jobbat en hel del som journalist när jag bodde i Finland. Men det tog många år innan jag vågade skriva på svenska. Men jag blev uppmuntrad av en journalist, Anders Olofsson på Eskilstuna-Kuriren där jag fick börja vikariera, säger han.

I dag skriver han mest på sina olika hemsidor. Den ena är en av världens ledande för Suzukimotorcyklar och den andra tillhör hans nystartade skivbolag, Hälleforsnäs Records.

– Jag ville testa att göra min egen musik och inte kompromissa som jag fått göra i de band jag spelat med.

Tack vare starta eget-bidrag vågade han köpa ny studioutrustning. Hittills har det blivit två skivor med vad han själv beskriver som en humoristisk blandning
av 70-talspop, valstakt och punkrock. Musik som berörde en kvinna så pass att hon kontaktade honom.

Kärlek och död

– Hon ville veta mer om mannan bakom musiken, säger Jarmo Haapamäki och
flinar.

I dag är dom sambos.

– Mina låtar handlar om kärlek och död och allt däremellan. Men jag hämtar faktiskt inte särskilt mycket inspiration från mitt eget liv. Tror jag i alla fall. Freud kanske skulle säga något annat, säger han och berättar att han nu vill försöka leva på musiken.

– Försäljningen har varit en besvikelse. Det är svårt att nå fram till radio och tidningar om man inte redan är känd. Och Sverige är så bortskämt med stora band som ABBA. Men jag är envis.

– Målet är att inte behöva svettas med något annat jobb vid sidan av , utan ge musiken min fulla uppmärksamhet.
 
Johanna Odlander

Jarmo Haapamäki
Född: 1966 i Vaala, Finland
Bor: Bostadsrättslägenhet i Hälleforsnäs
Familj: Sambo med Sofia Rönnqvist
Gör: Skivbolagsdirektör, musiker och webbdesigner
Mig själv i tre ord: Envis, drivkraftig, lat


Jarmo Haapamäki
Eskilstuna-Kuriren 15 september 2006
Kurirens Torsten Braf var visst på gott humör när han skrev dessa rader om den nya skivan. "Väldigt uppfriskande och oförutsägbar blandning" låter ju fint! The Soul Preachers-plattor kan köpas från Hälleforsnäs Records halleforsnasrecords.se och snart i några butiker i Flen.


Soul Preachers aktuell med en nygammal epJarmo Haapamäki fortsätter sin utgivning av nytt och gammalt material på sitt Hällefornäs Records.

I dag släpps en inspelning med det klassiska gamla punk- och rockbandet The Soul Preachers från 1998 med fem låtar: Looking for America, Holy cow, I want you, All the songs she writes och Metballs only make you cry.

Snabba och slamriga sånger varvas med mer ertersinnade låtar som flirtar lite med 50-talsrocken i en väldigt uppfriskande och oförutsägbar blandning.

- Den moderna tekniken har gett oss helt andra förutsättningar att efterbehandla originalinspelningarna och förbättra ljudbilden, säger Jarmo Haapamäki själv.

- Nu i dag låter det som det var tänkt från början.Eskilstuna-Kuriren 17 september 2007
Jarmo Haapamäki
Trots att Jarmo Haapamäki ler sitt ärligaste försäljarsmil lyckas han inte övertala den före detta Hälleforsnäsbon Magnus Forselius att bidra till lokalpatriotismen. Foto: Mikael Barani

Välbesökt bruksmarknad i Hälleforsnäs
 
Lördagens bruksmarknad i Hälleforsnäs var ett välbesökt evenemang. Ett tusental vandrade omkring bland knallarna vid bruket. Till allas glädje höll vädergudarna regnet borta, och solen vågade till och med titta fram, om än för en kort stund.
 
Vägen till bruksområdet är kantad med bilar. En och annan marknadsbesökare sitter i den egna bilen och fikar på något av det goda som säljs inne bland knallarna inom bruksområdet. Väl inne på marknaden är det många som i förbifarten kommenterar att det är väldigt många som har hittat hit i år.
Maud Rydén och Bertil Bring har åkt hit från Stockholm.

- Jag tycker att det är jättefint här, säger Maud och tar en klunk av det nyinköpta kaffet.

Både hon och Bertil är förstagångsbesökare, och de är överraskade av den mångfald av knallar som finns här.

Special-CD

- Men det blåser lite i dag, så jag är glad att jag har mitt kaffe. Undrar om någon säljer vantar här, säger Maud.

En som är mer rutinerad inom bruksmarknaden är den lokala profilen Jarmo Haapamäki. Dagen till ära har han satt ihop en ny femlåtars cd-skiva med sitt band.

- Egentligen är inspelningen från 1998. Jag hittade några stora magnetrullar som hade klibbat ihop med åren. För att få isär dem fick jag stoppa in dem över natten i ugnen i 50 grader. Sedan hann jag precis föra över låtarna digitalt och pressa skivorna för att få med dem hit till marknaden.

Resultatet av Jarmos speciella ugnsbak strömmar ut och möter marknadsbesökarna vid bruksentrén. Här är den asfalterade gången som smalast, och det blir mer slalom än promenad för att ta sig fram här.
I trängseln samlas även många dofter från alla de knallar som ställt upp på marknaden. Stekt strömming möter sockervadd möter ungerska langos. Här hittar man alla delar av kostcirkeln, och lite till.

Samlar till klassresa


För den som inte är intresserad av att äta finns möjlighet att köpa en miljövänligt driven värmeugn, handla konst ur en baklucka eller fynda på Bruksskolans fjärdeklassares loppis.

- Det är tradition att de säljer saker här för att samla ihop till en klassresa, säger Jennie Räisänen.

Hon och dottern Minna, som fortfarande är för liten för att gå i skolan, har tagit en paus från säljandet för att själva hinna gå omkring på marknaden.
- Det är väldigt trevligt här, och det känns som om fler än vanligt har kommit hit i år. Det känns kul, säger Jennie.

Bruksmarknaden är också ett tillfälle då många före detta Hälleforsnäsbor passar på att återbesöka uppväxtorten. None-Marie Kemp är en av dem.

Lyckad händelse

- Jag växte upp här, men sedan flyttade jag till Stockholm. Med åren har det blivit ett par besök på bruksmarknaden, ler hon.

Med facit i hand tycker alltså både gäster, Hälleforsnäsare och hemvändare att årets bruksmarknad är en riktigt trevlig och lyckad händelse.
Undertecknad tippar på hatten och håller med.

Mikael BaraniEskilstuna-Kuriren 1 oktober 2007
Jarmo Haapamäki
Jarmo Haapamäki har tillsammans med Sofia Rönnqvist har tagit över ägandet för fastigheterna på Torsbovägen.
Foto: Mikael Barani
Jarmo Haapamäki
Städordning En gammal lista från när föreningar och band huserade i fastigheterna på Torsbovägen i Hälleforsnäs.
Foto: Mikael Barani

Torsbovägen lever upp igen
 
De röda fastigheterna på Torsbovägen i Hälleforsnäs har i flera omgångar varit centrum för olika aktiviteter. Den senaste tiden har verksamheterna legat lågt, men nu ska det bli ändring på det. - Vi har tänkt oss att eventuellt ha en återkommande loppmarknad här, säger nye fastighetsägaren Jarmo Haapamäki.
 
Under åren har skolan, föreningar och musikband hållit till i de röda fastigheterna på Torsbovägen. Detta har hindrat Flens kommun från att fullfölja planerna på att riva de något slitna tvåvåningsbyggnaderna. I juli i år sålde kommunen fastigheterna till Jarmo Haapamäki och hans sambo Sofia Rönnqvist.

När Eskilstuna-Kuriren träffar Jarmo Haapamäki står han och krattar löv och mossa utanför fastigheterna.

- Ja, nu får man väl börja vänja sig vid sådant här arbete, skrattar han.

Rundtur

Efter en rundtur bland fastigheterna inser man att det nya ägarparet kommer att ha fullt i schemat en lång tid framöver. Det ser ut att vara länge sedan någon sorts renovering gjordes här.

- Byggnaderna är eftersatta och det är mycket som behöver göras. Men vi har i alla fall en ny pelletsvärmare här som förser husen med värme. Tyvärr hann kommunen riva ur elementen ur en av byggnaderna innan vi köpte dem.
Men rundgången visar även att det nya fastighetsägarparet så smått har börjat bona om sitt blivande hem. Två av husen ska rustas upp till bostäder.

- Ett av husen ska vi själva bo i, och vi har börjat måla om och fixa nere i källaren. Dessutom har vi köpt en massa möbler och saker via annonsmarknader på internet, så det är inte ont om saker att fylla de nya utrymmena med.

Så gott som uthyrd

Den andra fastigheten kommer att stå till förfogande för hyresgäster, och där är övervåningen redan så gott som uthyrd. I den tredje ska det finnas replokaler på första planet, men sedan är fältet öppet.

- Vi funderar på om man skulle kunna ha en loppmarknad på den övre våningen. Den här idén är än så länge bara på planeringsstadiet, men det vore kul om den blev av och kunde vara en återkommande grej, säger Jarmo Haapamäki.

Mikael Barani

Katrineholms-Kuriren 6 oktober 2007
Jarmo Haapamäki
Musiker, journalist, ljudtekniker och arrangör- Jarmo Haapamäki har många bollar i luften och han brinner för att hålla igång kulturlivet i Hälleforsnäs.
Foto: Mikael Barani

Haapamäki är Herr Helsingforsnäs
 
I den avslutande delen av serien om det finska arvet i Hälleforsnäs möter vi en välkänd lokalpatriot som har rötter i Finland. Faktum är att det är han som ligger bakom begreppet Hälsingforsnäs. - Men jag har hört att ni på tidningen stavar det med ä, det ska ju vara Helsingforsnäs, säger Jarmo Haapamäki.

Det är alltså lika bra att passa på att stryka på foten, göra om och göra rätt.
I detta avslutande kapitel blir Hälsingforsnäs således Helsingforsnäs. Som det var tänkt från början.

Aktiv i It's alive!

För dem som inte känner till Jarmo Haapamäki kan en kort beskrivning av honom vara på plats. Under 1990-talet och var han länge aktiv i kultur- och musikföreningen It's alive! som drog band som Dia Psalma, Köttgrottorna och 22 Pistepirkko till Hälleforsnäs. Han spelar själv musik, både på egen hand och i bandet The Soul Preachers.
I dag jobbar han som egen-företagande mångsysslare, och ger bland annat ut lokaltidningen Hälleforsnäs Allehanda.

Har somnat in

- För dem som undrar kan jag meddela att It's alive! officiellt har somnat in. Det var länge sedan vi hade något ledningsmöte eller fick nya medlemmar. Men när vi hade konserter, då gick det bra för oss och vi kom upp i 500 medlemmar. Hälleforsnäs levde upp då. Vi hade utskänkningstillstånd och sålde mellanöl i ett separat rum dit ungdomarna inte fick komma in. Det fungerade så länge länsstyrelsen gav ut tillstånden, men när kommunen själv fick börja bestämma blev det tvärstopp.

Jarmo Haapamäki sörplar på en kopp te i en kontorsstol hemma i sin musikstudio. Ur högtalarna, som är tillverkade i Finland, strömmar musik från hans skiva Night Gallery. Han sitter här framför mig för att hans mamma en gång i tiden var lärare.

- Det var 1978, jag var tolv år och kom hem en fredag efter skolan. Vår bil stod packad på uppfarten och jag undrade vart vi skulle. Mamma sa att nu skulle vi åka till Sverige. Hon hade sett en annons i den finska lärartidningen om jobb på en skola i Vingåker, och det var bättre betalt där än i Finland.

När de kom till Vingåker var tjänsten redan tillsatt. Men det visade sig att det fanns lediga lärarjobb alldeles runt hörnet. Gissa var?
Just det, Hälleforsnäs.

- Men mamma trivdes inte alls på jobbet. Jag gick i skolan i Flen, kunde ingen svenska och trivdes inte heller. Så vi flyttade hem efter ett halvår.
Jarmo gick ut grundskolan och gymnasiet i Finland, men bristen på jobb i hemlandet fick honom att blicka mot Sverige igen. 1985 åkte han tillbaka, började jobba i orterna kring Stockholm innan han året efter flyttade till Hälleforsnäs för andra gången i sitt liv.

Resten är lokalpatriotisk historia.

- Jag trivs i Hälleforsnäs. Det är lugnt och tryggt här, alla känner alla och det är nästan som en småstadsidyll här med en känsla av Huckleberry Finn. Hälleforsnäs har sina karaktärer som färgar atmosfären, det enda som fattas är en saloon.

Känner framtidsoro

Angående det finska arvet funderar Jarmo på hur mycket som finns kvar i dag.

- Det kanske inte är så mycket Helsingforsnäs längre här. Det är mest den äldre generationen som bär med sig det. Den kulturen man växer upp med blir på något sätt den rätta, och det har påverkat de yngre finländarna. Själv är jag finne när det kommer till ishockey och Formel 1, skrattar han.

Jarmo pratar vidare om de unga i Hälleforsnäs. Han oroar sig över framtiden.
- De flesta av dem flyttar härifrån. När ska kommunen förstå sambandet mellan att om man inte har något att göra här som ung vill man inte bo kvar här när man blir äldre? Man måste erbjuda ungdomarna aktiviteter.
Men Jarmo pekar även på en motsatt tendens.

- Många stockholmare har upptäckt att det är billigt här, och att naturen är fin. Det är bra att de flyttar hit, och de bidrar med nya idéer. Förändring är något som är välkommet.

Mikael Barani


 
Senaste uppdatering: 2007-10-08


Hälleforsnäs Webdesign
Webdesign: Jarmo Haapamäki, Hälleforsnäs Records

Counter Stats
helicopter charter
helicopter charter Counter